Sveriges Annonsörer trampar snett - spricker upp till hakan

Det som skiljer Sverige från Nordkorea är den lilla detaljen att våra teveprogram avbryts av reklam. Det är denna förmån som de stackars nordkoreanerna saknar mest av allt, där borta i världens sista kommunistdiktatur.
I alla fall om man får tro intresseorganisationen Sveriges Annonsörer (helsidesannons i DN 5 augusti 2012).

Den som inte gillar reklam drömmer om att resa till Nordkorea, är det konkreta påståendet. Och till reklamens väsen hör att den oavvisligen måste avbryta teveprogram, läggas obeställd i våra brevlådor och kombineras med köpt redaktionellt innehåll i glansiga magasin. Fortfarande enligt Sveriges Annonsörer.

Är det symtomatiskt att reklamens mäktigaste vapendragare (medlemmarna står för hälften av reklaminvesteringarna i Sverige) i en köpt annons, där de rimligen får tala oemotsagda, lägger sig platt inför reklamens avarter?

Att aktörerna på den fria marknaden kan informera om sina produkter är förstås viktigt om man vill uppnå ett system som tillverkar det som efterfrågas på ett hyfsat resurssnålt sätt, i bästa fall. Men därifrån är det en lång och krokig väg till påståendet att vår frihet bygger på att vi i alla möjliga situationer i livet måste vara tillgängliga för korkade och hårresande eller bara smått löjliga kommersiella budskap om tusen miljoner oviktiga föremål.

Det är inte detta friheten handlar om. Friheten måste inte vara hjärndöd.

Jag värjer mig mot tanken att Informationen om nya produkter måste bankas in med utmattningmetoden, eller smygas in subliminalt. När jag behöver något, eller bara känner för att köpa något, föredrar jag att leta upp det på egen hand, jämföra de alternativ som finns, slå till och gå vidare. Konkret och saklig produktinformation har större inflytande än glassiga bilder av produkten gömd bakom halvnakna brudar.

Kan vi inte diskutera marknadsföring en liten aning mer nyanserat?

Tips: Hittade en annan vinkel på svd. Det antyds att jag ha gått i en fälla. Bara att gratulera Sveriges Annonsörer - här fick ni verkligen gratis reklam.

0 comments ↓

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment