Googles sökresultat är köpta

Sökresultaten i Google är inte så genuina som det påstås. Ofta domineras de av sajter med hundratals eller tusentals köpta inlänkar.

En länk betyder allt

Den viktigaste faktorn när Google bedömer en webbsida är antalet länkar som pekar på sidan, s k inlänkar (backlinks). Det är också viktigt var länkarna kommer ifrån. En länk från en stark sida är värd mer än en länk från en svag sida.

google2

För många kommersiella sajter är trafiken från Google själva grunden för lönsamheten. Därmed kan länkar från riktigt starka sidor vara värda i stort sett hur mycket som helst. Många sajter är beredda att betala stora pengar för en bra länk, och de gör det också.

Länkköp en jättebusiness

Köpta länkar har blivit en stor industri på internet. Det kan man uppleva om man driver en aldrig så liten webbplats. Erbjudanden om länkaffärer ramlar in emellanåt. Starka sajter formligen bombarderas av erbjudanden.

Vill man konkurrera på de mest affärsdrivande sökbegreppen i Google kan man anställa en armé av länkköpare som krattar internet på jakt efter lämpliga sajter att göra länkaffärer med. De mest framgångsrika sajterna lägger mer resurser på länkköp än på webbutveckling och webbinnehåll tillsammans.

Resultatet av den industriella länkhandeln är att Googles sökresultat inte nödvändigtvis listar de webbsidor som är bäst för användaren, utan dem som är bäst på att köpa länkar. Sökresultaten är inte alls genuina längre, inte “organiska”.

Google låtsas som inget

Så ser det ut på internet idag. Det borde vara ett enormt problem för Google eftersom kvaliteten på deras sökresultat sjunker. Den som letar efter information möter ofta en vägg av köperbjudanden.

Men Google verkar inte vilja ta tag i problemet, trots att köpta länkar uttryckligen strider mot Googles riktlinjer. Så länge de köpta länkarna inte sticker ut alltför mycket verkar de flyga under radarn.

Google pratar om att de vill beivra “paid links”, men än så länge verkar det vara en läpparnas bekännelse.

Länkhandeln ett okänt fenomen?

Jag trodde att den intensiva länkhandeln på webben var ett allmänt känt fenomen, men kanske är kunskapen inte så spridd ändå.

Till exempel skriver Andreas Ekström så här i sin bok “Google-koden” (fascinerande läsning i övrigt):

“De inkommande länkarna till varje sida måste vara på riktigt för att höja sidans status. Det duger inte med köpta länkar, eller systematiserad manipulation.” (s.44)

Det stämmer inte. Jag menar, det stämmer verkligen inte.

0 comments ↓

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment